piątek, 29 grudnia 2017

Pachnie kuchnią polską…

Przedstawiamy nowy cykl ,,Smaki sprzed ery hamburgera”, w którym będziemy podawać Wam ciekawe (według nas) przepisy na zdrowe przekąski, dania, ciasta, którymi zajadały się poprzednie pokolenia.
Dziś wrzucamy na ruszt: Nagus, ciasteczka z maszynki, pieczone jabłka z cynamonem! Mamy nadzieję, że zainspirujemy Was!
1. Nagus
Składniki:
- 1,5 kg – 2 kg ziemniaków
- 200 g boczku surowego
- 300 g boczku wędzonego
- 2 jajka
- 100 – 150 ml oleju (pół szklanki)
- sól
- pieprz
- 2 duże cebule
Przygotowanie:
1. Połowę wędzonego boczku pokroić w plastry, resztę pokroić w kostkę razem z boczkiem surowym i przesmażyć. Obrać ziemniaki, cebulę i zetrzeć drobno na tarce. Do startej cebuli i ziemniaków dodać przesmażony boczek, jajka, olej. Dodać dużą płaską łyżkę soli, małą łyżeczkę pieprzu. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć spód blachy do pieczenia połowę boczku w plastrach, zalać ciastem. Piec w temperaturze 180 stopni godzinę i 45 minut (najlepiej sprawdzać nagusa czy jest dobry nakłuwając go pod koniec pieczenia widelcem), 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć resztę boczku na wierzch nagusa.
Smacznego!
2. Ciasteczka z maszynki
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki zagnieść ręcznie lub robotem kuchennym, używając haka do zgniatania ciasta (ciasto powinno być gładkie, nie za suche, o konsystencji miękkiej plasteliny. Gdyby zdarzyło się, że będzie za suche, należy dodać jeszcze troszkę jogurtu).
2. Ciasto nakładać porcjami do maszynki do ciastek (lub maszynki do mięsa z nakładką do ciastek) i wyciskać dowolne kształty. Długie ,,taśmy” ciasteczek pokroić na kilkucentymetrowe kawałki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 15 minut, na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
3.Pieczone jabłka z cynamonem
Składniki:
- jabłka
- cukier
- cynamon
Przygotowanie:
1. Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni.
2. Jabłka trzeba umyć i wydrążyć ogonki.
3. Cukier należy wymieszać z cynamonem, a następnie włożyć do dziurek po ogonkach. Ilość cukru i cynamonu zależy od tego, czy wolicie łagodniejsze lub ostrzejsze smaki.
4. Jabłka układamy na naczyniu żaroodpornym.
5. Naszą zdrową przekąskę pieczemy 30-40 minut.
Smacznego!
Na razie to wszystkie przepisy, widzimy się w następnym tygodniu z nową falą przepisów.

Królik,Garwasia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz