piątek, 29 grudnia 2017

Andrzejkowe tany, tany :D

Cześć, siemanko ludzie!
Kilka dni temu, dowiedzieliśmy się, że w naszej szkole zostanie zorganizowana dyskoteka andrzejkowa. Będziemy hulać na parkiecie jak szaleni! :D
Klasy starsze zaczynają tańce od 16.30, a młodsze w czasie lekcji. Kula disco, muzyka i roztańczeni uczniowie. Czego chcieć więcej?
Andrzejki są odprawiane z 29 na 30 listopada. Tradycją stały się wróżby z wosku oraz przekuwanie serca z imionami przyszłych miłości. Wkrótce na blogu pojawią się zdjęcia z tego wydarzenia.
A tutaj podajemy ciąg dalszy przepisów:
1. Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną (przepis naszej Pani wicedyrektor)
-1/2 kg ziemniaków
-1/2 łyżki mąki pszennej
-1/4 cebuli
-1 jajko
-sól
-olej roślinny do smażenia
-wędzony łosoś
-kwaśna śmietana
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach do większej i płaskiej miski. Zostawić je w misce bez mieszania, miskę delikatnie przechylić i odstawić tak na ok. 15 – 20 minut.
2. W tym czasie odlewać zbierający się sok, delikatnie przytrzymując ziemniaki, nadal ich nie mieszać. Na koniec docisnąć dłonią do miski i odlać jeszcze więcej soku. Dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli.
3. Rozgrzać patelnię i wlać olej. Masę ziemniaczaną wymieszać. Nakładać porcje masy (1 pełna łyżka) na rozgrzany olej i rozprowadzać ją na dość cienki placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie.
4. Odkładać na talerz. Posypać solą. Położyć na placki wędzonego łososia, następnie polać kwaśną śmietaną.
I gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz